Barrack Obama da un mesaj clar fata de legislatia antigay adoptata de Rusia, trimitand la Olimpiada de la Soci doua sportive lesbiene ca reprezentanti oficiali.
Pentru prima oara dupa anul 2000, Statele Unite nu vor mai trimite un presedinte, un fost presedinte, o Prima Doamna sau un vicepresdinte la eveniment, scrie The Guardian.
In delegatia oficiala americana pentru ceremoniile de deschidere si inchidere a Olimpiadei se afla fosta mare tenismena americana Billie Jean King si Caitlin Cahow, o jucatoare de hockey lesbiana, doua sportive care si-au recunoscut deschis orientarea sexuala.
Rusia a primit puternice critici internationale dupa ce a adoptat o legislatie care interzice "propaganda gay". Desi Casa Alba nu a spus deschis ca prin trimiterea in delegatia oficiala a doi sportivi gay vizeaza politica Rusiei, purtatorul de cuvant Shin Inouye a declarat ca delegatia "reprezinta diversitatea Statelor Unite" si ca presedintele Obama "stie ca astfel va fi cel mai bine aratat lumii ce este mai bun in diversitatea, hotararea si spiritul de echipa al Americii".
Casa Alba a transmis ca programul incarcat al presedintelui Obama nu ii permite acestuia sa ia parte la eveniment. Billie King spune ca a fost onorata sa fie numita ca membru al delegatiei oficiale. "Sper ca aceste Jocuri Olimpice sa fie un moment de cotitura pentru acceptarea universala a membrilor comunitatii LGBT", a declarat fosta tenismana.
Franta si Germania sunt alte tari mari care nu-si vor trimite presedintii la Soci, pe perioada Olimpiadei. Masura luata de SUA e un semnal puternic: in 2010, Joe Biden a condus delegatia ca vicepredinte, iar in 2012 a fost randul lui Michelle Obama, ca Prima Doamna, sa faca parte din delegatie.
Anul acesta, rolul va fi indeplinit de fostul secretar de stat pentru Aparare Janet Napolitano, insotit de fo