La audierea de confirmare în funcţia de preşedinte al celei mai puternice bănci centrale din lume, în noiembrie 2005, Ben Bernanke a promis că Rezerva Federală a Statelor Unite nu va permite niciodată o nouă Mare Depresiune economică. După doar 18 luni, Bernanke s-a lovit de o criză economică şi financiară care i-a testat atât promisiunile, cât şi imaginaţia. Şeful Fed a aruncat în luptă arme monetare şi de stimulare neconvenţionale, iar acum economia îşi revine mai puternic decât, spre exmplu, cea a zonei euro, bursele se umflă cu banii Fed-ului, iar şomajul, marea problemă a naţiunii, scade.
Ieri Bernanke a apărut pentru ultima dată în faţa publicului ca preşedinte al Rezervei Federale. Din februarie anul viitor locul lui va fi luat de unul din cei mai apropiaţi aliaţi şi susţinători ai săi, Janet Yellen.
Indicatorii economici confirmă meritul lui Bernanke pentru scoaterea celei mai mari economii a lumii din cea mai adâncă recesiune şi cea mai gravă criză financiară de după cel de-Al Doilea Război Mondial. Însă metodele neconvenţionale pe care el le-a folosit, precum printarea a mii de miliarde de dolari pentru alimentarea economiei şi pieţelor şi dobânzi zero, şi efectele adverse pe care acestea le au asupra altor economii pun sub semnul îndoielii eficienţa pe termen lung. Rata şomajului, pentru americani un indicator al sănătăţii economiei, încă nu a ajuns la nivelurile anterioare crizei şi planează încă puţin sub nivelul - considerat catastrofal în SUA - de 8%. „Vor trece ani până când istoria îşi va aduce judecata finală asupra mandatului tumultuos al lui Bernanke“, scrie Financial Times.
Locul lui Bernanke în istorie va depinde probabil de comparaţia între modul în care economia a trecut peste cea mai recentă criză, de care nu s-a îndepărtat prea mult, şi cum a ieşit din Marea Depresiune.
Bernanke a învăţat lecţiile Marii De