Cotaţiile monedei naţionale au deschis la 4,47 lei/euro şi au rămas aproape de acest nivel în prima parte a sesiunii interbancare de miercuri, într-o piaţă calmă, spun dealerii.
În jurul orei 10:45, schimburile se perfectau la 4,4700 - 4,4730 lei/euro, în apropierea nivelului de la închiderea de marţi, când leul s-a depreciat pe fondul mai multor ordine comerciale de cumpărare de euro.
Cursul valutar BNR. Vedeţi aici evoluţia principalelor valute la cursul oficial BNR
Cursul de referinţă anunţat marţi de Banca Naţională a României (BNR) a crescut cu 1,06 bani (0,24%), la 4,4643 lei/euro, şi a atins cel mai ridicat nivel din ultimele aproape două săptămâni.
Rata de referinţă leu/dolar a urcat de asemenea, cu 1,01 bani (0,31%), de la 3,2324 unităţi la 3,2425 unităţi.
În acelaşi timp, cursul leu/franc elveţian a crescut de la 3,6486 lei/franc la 3,6552 lei/franc şi a atins cel mai ridicat nivel din ultimele cinci luni şi jumătate. O paritate mai mare decât cea de marţi a fost afişată de banca centrală în data de 25 iunie, când francul a fost cotat la 3,6603 lei.
Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.
Dobânzile afişate marţi de băncile comerciale pentru plasamentele în lei pe termen de o zi au rămas în intervalul 0,8 - 1,2% pe an.
Dobânzile sunt în continuare mult sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, aflată la 4% pe an, minim istoric. Totodată, dobânzile practicate de băncile comerciale sunt foarte aproape de dobânda la facilitatea de depozit practicată de BNR, de 1% pe an. Cotaţiile monedei naţionale au deschis la 4,47 lei/euro şi au rămas aproape de acest nivel în prima parte a sesiunii interbancare de miercuri, într-o piaţă calmă, spun dealerii.
În jurul orei 10