Scandalul comasării celor trei mari muzee din Capitală va ajunge pe masa primului-ministru. Directorii instituţiilor vizate - Muzeul Satului, Muzeul Ţăranului şi Antipa - au avut marţi seară o discuţie cu noul ministru al Culturii, Gigel Ştirbu, în care şi-au prezentat punctul de vedere: „Comasarea este exclusă”. Tot mai multe voci vorbesc însă de interesele imobiliare aflate în spatele iniţiativei, atât statul, cât şi persoane private încercând să pună mâna pe clădirile în care funcţionează muzeele.
Potrivit Paulei Popoiu, director al Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, ministrul Culturii a promis că nu se va recurge la această măsură. Inclusiv preşedintele Traian Băsescu i-a cerut ministrului Gigel Ştirbu să nu comaseze muzeele, sădind o nouă sămânţă de scandal cu Palatul Victoria, de unde Ponta a transmis sec „Comasaţi-le!”.
„Documentul nostru scris va ajunge pe masa primului-ministru. Am certitudinea că ministrul Culturii nu-şi va da acordul, dar depinde de premierul Victor Ponta”, a spus Paula Popoiu. Toată această iniţiativă absurdă a pornit de la solicitarea Ministerului Mediului, care voia să preia atât Muzeul Antipa, cât şi clădirea Muzeului Ţăranului, a explicat Popoiu, care a adăugat: „Şi nouă ne-a cerut un minister clădirea în care suntem, doar ce nevoie avem de ea?”.
Directorul Muzeului Ţăranului Român din Bucureşti, Virgil Niţulescu, a arătat într-o scrisoare deschisă adresată premierului Victor Ponta că a fost „informat cu privire la existenţa unui proiect de hotărâre a Guvernului care ar face ca, într-o primă etapă, Muzeul Naţional de Istorie Naturală «Grigore Antipa» să treacă în subordinea Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice şi imobilul din Şoseaua Kiseleff nr. 3, care adăposteşte Muzeul Naţional al Ţăranului Român, în administrarea Muzeului Naţional de Istorie Naturală «Grigore Antipa». În etapa următoare,