O prăjitură cu mere poate părea banală la prima vedere, însă reţeta de mai jos este una care va transforma o prăjitură simplă într-un deliciu care va desfăta simţurile invitaţilor tăi. Deşi o poţi prepara cu uşurinţă cu orice ocazie, prăjitura cu mere pe care ţi-o propunem astăzi poate fi vedeta desertului pentru masa de Crăciun. Ingrediente (pentru o tavă normală, de cuptor):
600 grame de făină
300 grame de unt
3 ouă (gălbenuşurile se folosesc la aluat, iar albuşurile la umplutură)
6 linguri de zahăr (3 pentru foaie, 3 pentru umplutură)
un praf de sare
vanilie (praf şi două esenţe)
6 linguri smântână/ iaurt/ lapte/ borş
8-10 mere potrivite ca mărime Aluatul
Se cerne făina într-un vas destul de mare, după care se amestecă cu zahărul. Se adaguă untul tăiat cubuleţe şi se frământă rapid. Se pun apoi gălbenuşurile, sarea, o fiolă de esenţă de vanilie şi un pliculeţ de zahăr vanilat şi laptele. Se frământă totul, până la omogenizare, după care aluatul se aşează pe o farfurie şi se lasă la frigider cât timp te ocupi de umplutură.
Pont: Foaia se lucrează repede, deoarece untul se încălzeşte sub căldura mânilor. Umplutura
Se bat albuşurile spumă tare, se adaugă zahărul şi o fiolă de esenţă de vanilie şi se amestecă. Merele rase în prealabil se adaguă şi se amestecă cu albuşul. Vasul se aşează pe foc, se adaugă scorţişoara şi se lasă totul la călit, amestecând tot timpul.
Pont: Nu trebuie să ţii umplutura pe foc mai mult de câteva minute, pentru a nu risca să o arzi. Umplutura trebuie să fie omogenă, nu prăjită.
După ce ai luat umplutura de pe foc, poţi scoate aluatul de la frigider pentru "marele final". Tapetezi tava cu ulei şi făină, după care împarţi aluatul în două părţi egale. Prima jumătate se întinde bine pe masa, având grijă să mai adaugi faină, cât cuprinde, pentru ca să nu se lipească de masă. Aşezi