Serbia a mai făcut un pas important în direcţia Uniunii Europene. Miniştrii europeni de Externe au decis ieri că negocierile pentru aderare vor începe în luna ianuarie. Condiţia pusă de europeni este însă normalizarea relaţiilor cu provincia Kosovo, care şi-a autoproclamat independenţa în 2008, dar a cărei suveranitate România,de pildă, nu o recunoaşte.
Miniştrii de Externe ai celor 28 de state membre au fixat pentru 21 ianuarie data primei conferinţe interguvernamentale UE-Serbia. Este anunţul făcut pe Twitter de comisarul european pentru Extindere, Stefan Füle, după reuniunea miniştrilor de Externe de la Bruxelles.
După ce a salutat decizia, printr-o declaraţie televizată, premierul Iviţa Dacicu a indicat că speră ca negocierile să nu dureze mai mult de cinci ani, respectiv ca Serbia să devină membră cu drepturi depline a Uniunii până în 2020.
“E un eveniment istoric pentru Serbia, o zi pe care mai multe generaţii de sârbi şi mai multe guverne au aşteptat-o. Sunt mândru că acest guvern a reuşit să îl finalizeze”, a declarat şeful guvernului belgrădean.
Decizia europenilor este în primul rând o recunoaştere a reformelor democratice făcute de sârbi, dar şi a eforturilor făcute de Belgrad pentru normalizarea relaţiilor cu Kosovo.
Şi totuşi, mai multe state membre ale Uniunii, printre care Germania, au insistat că procesul de aderare trebuie condiţionat de normalizarea relaţiilor cu Kosovo. Cinci state membre ale Uniunii Europene, printre care şi România, nu au recunoscut independenţa Kosovo. Au existat însă luări de poziţie la Bucureşti potrivit cărora România şi-ar putea reconsidera poziţia.
Comisia Europeană subliniase recent că această normalizare cu fosta sa provincie a dus la înregistrarea unor "progrese enorme" în negocierile cu Europa.
După mai multe luni de negocieri intermediate de Uniunea Europe