Scris de Călin Corpaş - Claudiu Pop a atacat în Justiţie şi hotărârea CL Sânmartin, de interzicere a gazelor de şist, adoptată în luna octombrie.
Prefectul Claudiu Pop a atacat luni nu doar hotărârea Sânmartinului de a ţine un referendum pentru gaze şi ţiţei, dar şi Hotărârea Consiliului Local Sânmartin împotriva gazelor de şist, emisă în octombrie!
___________________________________
Sunteti de acord cu actiunea prefectului in justitie, impotriva referendumului anti-gaze din Sanmartin-Felix? DANU Vezi Rezultatele Se Incarca ...
___________________________________
Şi alte comune bihorene cu primari UDMR au adoptat asemenea hotărâri anti-gaze de şist în ultimele luni. Deocamdată, însă, prefectul Pop s-a îndreptat în instanţă doar împotriva Băilor Felix. Motivul: faptul că aleşii locali din Sânmartin şi-au permis, în unanimitate, să lanseze un referendum local, prin care localnicii să decidă dacă vor gaze naturale, gaze de şist şi ţiţei.
Întrebat dacă va ataca şi celelalte hotărâri ale consiliilor locale ce au interzis exploatarea gazelor de şist pe teritoriul comunelor proprii, Pop ne-a declarat că legea nu-i trasează niciun termen în acest sens!
Deşi susţine, la fel ca şi NIS Petrol Gazprom, că nu se doreşte exploatarea gazelor de şist în Bihor, iată că prefectul Claudiu Pop atacă în instanţă o hotărâre ce interzice exclusiv exploatarea gazelor de şist! Se prevalează din nou de Constituţie, în care se arată că bogăţiile subsolului sunt „proprietate publică” şi că Sânmartinul şi-a depăşit competenţele. Fost director comercial la Petrom – PECO Oradea, pe prefectul Pop nu îl interesează că gazele de şist nu sunt inserate în Legea petrolului, considerându-le, ab initio, bogăţii ale subsolului. Chiar dacă metoda lor de extracţie, extrem de controversată, ar putea afecta iremediabil viaţa omului, alte bogăţii ale subsolului, dar şi a