15 profesori au primit luni certificate de instruire în predarea digitală în cadrul proiectului-pilot „Conectează-te! Tehnologii informaţionale pentru succes în învăţare“. În cadrul proiectului, clasele a şaptea şi a zecea din zece şcoli selectate vor învăţa la laptopuri, iar copiii îţi vor putea lua calculatoarele acasă.
Anume aceşti profesori vor preda lecţii digitale elevilor, iar după absolvirea cursurilor dascălii îşi vor instrui colegii de breaslă din ianuarie 2014.
Din 58 de dosare depuse, au fost selectate zece şcoli, dintre care două din Chişinău. Liceul Teoretic „Constantin Stere“ din oraşul Soroca, liceul „Mihai Eminescu“ din Drochia, liceul „Mihail Sadoveanu“ din Călăraşi, „Mihai Eminescu“ din Hânceşti, liceul Teoretic „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din satul Taraclia, liceul „Mihai Eminescu“ din oraşul Cimişlia, liceul „I. S. Baranovski” din satul, Ceadîr- Lunga şi liceul Ştefăneşti de la Floreşti. Din Capitală au fost alese liceele „Ion Creangă“ şi „Gaudeamus“.
Pentru implementarea proiectului, cele 10 şcoli vor fi dotate, până la 23 decembrie, cu 500 de calculatoare. Acesta va fi primul lot de tehnică de calcul şi va fi destinat pentru elevii din clasele a X-a.
Elevii din şcolile selectate vor putea învăţa din laptopuri şi la lecţii, şin acasă. În acest scop, editurile din Republica Moldova vor oferi manuale şcolare în PDF la majoritatea disciplinelor, pentru clasele incluse în proiect.
Instituţiile de învăţământ beneficiare au fost selectate pe bază de concurs de o comisie, formată din reprezentanţi ai ministerului şi experţi din exterior. S-a ţinut cont de nivelul de pregătire a profesorilor în domeniul digital, disponobilitatea şcolilor de a preda şi nota la calculator, dar şi acceptul părinţilor.
Proiectul a fost anunţat de Ministerul Educaţiei în această vară. Iniţiativa presupunea dotarea cu calculato