Înalţi, scunzi sau potriviţi. Naturali sau din plastic. Brazi, molizi şi chiar pini. De la noi sau de la alţii. Coniferele au împânzit Piaţa Centrală din Giurgiu şi aşteaptă cuminţi să fie vândute. Chiar dacă recunosc faptul că tradiţiile nu prea se mai respectă, comercianţii speră să-şi scoată investiţiile.
Dacă în anii precedenţi erau trimişi să-şi vândă marfa în Oborul Municipal aflat la periferie, vânzătorii de brazi au fost lăsaţi de această dată în Piaţa Centrală.
Marea majoritate a comercianţilor sunt giurgiuveni tocmiţi de firme sau specializaţi în astfel de afaceri.
Şi în 2013 cele mai multe dintre conifere sunt molizi şi provin din Topliţa (judeţul Harghita). În piaţa giurgiuveană se mai află brazi din Neamţ şi chiar din Olanda.
Preţurile sunt considerate de vânzători pentru toate buzunarele. Cel mai ieftin brad costă 30 de lei, iar în funcţie de specie şi mărime poate depăşi 200 de lei.
„Brazii sunt din Topliţa. Am venit la sfârşitul săptămânii trecute şi ne aşteptăm să facem ceva vânzare. Până acum puţină lume cumpără. Majoritatea vin, se uită şi pleacă. Mai şi negociem. Spre exemplu am vândut brazi şi cu 30 de lei de la 40 de lei deşi costau 50 de lei” afirmă unul dintre comercianţi.
La câţiva metri mai în faţă, un domn corpolent, tocmit de o firmă din Harghita, negociază preţul cu un potenţial client. Nu se plânge de vânzare şi spune că brazii săi sunt pentru toate buzunarele. Foto Brazii se vând în Piaţa Centrală
„Bineînţeles că se negociază. Avem brazi pentru toată lumea” afirmă acesta.
Brazi străini pentru cei bogaţi
Lângă staţia de taximetre se află singurii brazi străini din Piaţa Centrală. Vânzătorii spun că sunt aduşi din Olanda şi că cel mai ieftin costă 70 de lei.
„Vedeţi şi dumneavoastră diferenţa. Au o altă culoare, sunt mai bogaţi şi arată şi mai bine. Preţurile înce