Fitch se aşteaptă ca activele bancare să se deterioreze şi în prima parte a anului
Mai mult, agenţia de rating susţine că băncile vor avea nevoie de provizioane suplimentare
2014 nu oferă o perspectivă pozitivă pentru sectorul bancar din România, agenţia de rating Fitch anticipând că va continua deteriorarea calităţii activelor bancare în prima parte a anului şi menţinerea profitabilităţii la un nivel slab. De aceea analiştii Fitch consideră că va fi nevoie de provizioane suplimentare.
Într-un mediu economic dificil, cu o revenire fragilă, profitabilitatea se va îmbunătăţi uşor faţă de 2013 odată ce nivelul creditelor neperformante se va stabiliza, se mai arată în raportul Fitch, citat de Mediafax.
Contrar estimărilor prezentate de agenţie cu un an în urmă, situaţia din sistemul bancar al României a continuat să se deterioreze în primele nouă luni din acest an, cu o creştere a creditelor neperformante în ritm similar cu primele nouă luni din 2012. Totodată, ritmul de creştere a creditului neperformant a fost accentuat de scăderea soldului creditelor.
Fitch anticipează că rata de creştere a creditelor neperformante va încetini anul viitor. Totodată, o revenire mai largă nu pare probabilă, având în vedere că revigorarea activităţii economice va fi moderată, iar băncile se concentrează pe rezolvarea problemei creditelor neperformante, şi nu pe creditare. Ratele creditelor neperformante ar putea creşte în trimestrul al patrulea, după ce BNR a iniţiat o reevaluare a clasificării creditelor şi provizionării, notează Fitch.
Riscurile legate de ponderea ridicată a creditelor în valută nu se vor tempera curând, având în vedere că o mare parte din aceste împrumuturi reprezintă credite de consum pe termen mediu sau ipotecare pe termen lung, iar creditarea, predominant în monedă locală, merge greu în prezent, se arată în raport.
Fitc