Presa germana si-a indreptat atentia catre guvernarea USL. In paginile publicatiei de prestigiu Frankfurter Allgemeine Zeitung a fost prezentata o ampla analiza asupra esecurilor economico-politice ale USL si ale Guvernului Ponta.
Jurnalistul Karl-Peter Schwarz, cunoscut in Romania pentru articolele sale acide la adresa guvernarii, a criticat intr-un articol strangerea relatiilor romano-chineze. "Aceste raporturi sino-romane n-au fost niciodata atat de stranse de la cele intretinute de Mao cu Ceausescu. Modelul capitalismului dirijat de stat al Chinei da bine intr-o tara care s-a obisnuit cu statul supraponderal", a scris ziaristul german, citat de Deutsche Welle.
In analiza din publicatia germana apar trecute in revista si privatizarile esuate ale Oltchim, CFR Marfa si Posta precum si comentarii la adresa electoratului care este compus in mare parte din persoane care traiesc din bugetul de stat, sunt fie functionari publici, fie pensionari sau beneficiaza de alte subventii.
Comentatorul german aminteste si de criticile UE la adresa Guvernului Ponta legate de capacitatea administrativa scazuta, de puzderia de ordonante de urgenta, de birocratia excesiva, precum si de conditiile cadru pentru intreprinderi, cercetare si dezvoltare.
Pe langa comentariile legate de economia romaneasca, in paginile publicatiei germane, sunt incluse si o serie de grafice si informatii care arata scaderea ingrijoratoare a investitiilor din Romania.
Potrivit datelor prezentate, in 2009, in Romania, au intrat sub forma de investitii directe, cinci miliarde de dolari. Suma s-a micsorat, pana anul acesta, la 1,8 miliarde. Publicatia germana precizeaza ca reformele Guvernului Emil Boc "au determinat iesirea Romaniei din recesiunea profunda in care intrase in 2008".
Deutsche Welle comenteaza la adresa articolului scris de Kar