"Lovitura" pe care guvernul de la Budapesta se pregătea să o dea sistemului bancar ungar a fost "suprimată" de Curtea Constituţională care a decis că împrumuturile în valută nu sunt "nici invalide, nici imorale şi nici cămătărie", potrivit Bloomberg. Executivul din Ungaria a cerut Curţii o opinie privind constituţionalitatea creditelor în valută, în contextul în care deprecierea forintului a făcut ca datornicii să întâmpine dificultăţi în achitarea creditelor în franci elveţieni sau în euro.
Intenţia Guvernului condus de Viktor Orban se înscrie în logica politicii economice de până acum care a determinat pierderi de miliarde de euro pentru băncile din Ungaria. Restructurarea unor credite din valută în forinţi la un curs preferenţial sau introducerea taxei pe tranzacţiile financiare au făcut ca agenţia de rating Fitch să avanseze scenariul unui "exit" al băncilor austriece, dar şi să confirme rating-ul de "BB", nerecomandat investiţiilor pe termen lung.
Neconstituţionalitatea creditelor în valută ar fi atras după sine transformarea tuturor împrumuturilor în forinţii, ceea ce ar fi dus la pierderi uriaşe pentru băncile din Ungaria.
"O soluţie radicală, precum conversia împrumuturilor în valută în forinţi (de la data plăţii împrumutului) ar însemna o pierdere de 1.000 de miliarde de forinţi, circa 3,5 miliarde de euro, pentru sistemul bancar", a comentat pentru gândul Gergely Gabler, economist-şef Erste Bank Ungaria.
Mediul bancar din Ungaria a criticat în repetate rânduri "povara fiscală" pe care cabinetul lui Viktor Orban a instaurat-o de la venirea la putere. Pe de altă parte, membrii executivului au justificat majorările de impozite şi introducerea de noi taxe ca fiind măsuri cerute de Comisia Europeană pentru a ridica procedura de deficit excesiv.
Spre deosebire de economia românească, economia Ungariei a avut de suferit încă din