Poliţiştii vrânceni le cer persoanelor vârstnice să anunţe poliţia atunci când sunt contactaţi de diverse persoane care încearcă să îi înşele prin metoda „Accidentul“. La şedinţa organizată ieri dimineaţă la Prefectură, adjunctul şefului IPJ, comisarul şef Tomiţă Păvăloiu, le-a cerut vârstnicilor să nu se lase păcăliţi atunci când persoane necunoscute le vorbesc despre accidente în care au fost implicate rude, premii sau moşteniri de la necunoscuţi. „Cea mai bună metodă de a stârpi această metodă este de a intra în jocul lor şi de a anunţa la Poliţie. Noi am reuşit să facem deja câteva cazuri de flagrant “, a afirmat comisarul şef Tomiţă Păvăloiu.
În cazul metodei „Accidentul“ suspecţii se dau avocaţi, procurori, poliţişti sau medici şi solicită telefonic diferite sume de bani. Banii sunt ceruţi sub pretextul că rude apropiate ale persoanelor contactate, respectiv fiu, fiică, ginere, au fost victimele unor accidente de circulaţie şi au nevoie de bani pentru intervenţii medicale urgente sau pentru a scăpa de vreo acuzaţie. Sunt şi situaţii când persoana care sună iniţial se dă drept rudă a victimei şi pe motiv că nu poate vorbi pentru că este în spital dă la telefon pe aşa zisul avocat.
Statistica victimelor arată că acestea sunt în general alese din rândul persoanelor vârstnice, vulnerabile, care, în prima fază, sunt contactate pe telefoanele fixe, fără afişaj electronic automat al numărului apelant, aceasta fiind o măsură de precauţie a suspecţilor. Sub imperiul emoţiilor cauzate de cele aflate, de cele mai multe ori victimele nu mai reţin detaliile discuţiilor şi sunt uşor influenţabile, astfel încât, cu foarte mare uşurinţă, acceptă să transfere sume importante de bani pe numele unor persoane comunicate de suspecţi.
Poliţiştii vrânceni le cer persoanelor vârstnice să anunţe poliţia atunci când sunt contactaţi de diverse pe