În 78, fostul dictator a unificat cele două muzee bucureştene, ca să facă loc, în Piaţa Victoriei, Muzeului Partidului Comunist. Acum, premierul vrea şi el să le comaseze şi să dea clădirea de vizavi de Guvern Ministerului Mediului.
1 /.
Comasarea Muzeului Ţăranului Român (MŢR) cu Muzeul Satului "Dimitrie Gusti" nu ar fi o premieră. A mai făcut-o, în 1978, Nicolae Ceauşescu, care, la fel ca Victor Ponta acum, a desfiinţat muzeul, rebotezat de comunişti de Artă Populară, şi l-a unificat cu Muzeul Satului. Până în 1990, pe amplasamentul respectiv a fost Muzeul Partidului Comunist. În clădirea din Piaţa Victoriei a mai funcţionat, după 1953, şi Muzeul Lenin-Stalin.
Liberalul Puiu Haşotti îl compară pe Victor Ponta cu Ceauşescu, iar filozoful Andrei Pleşu consideră că unificarea muzeelor ar fi o imbecilitate. Intenţia de a recomasa ambele muzee a fost stopată deocamdată. Astfel, după ce ministrul Culturii, Gigel Ştirbu, a anunţat că nu va semna favorabil unificarea celor două entităţi muzeale, ministerele Justiţiei, Finaţelor şi Dezvoltării şi-au retras sprijinul şi, implicit, semnăturile de pe Hotărârea de Guvern, care urma să consfiinţească un troc imobiliar exorbitant.
O miză uriaşă
Decizia noului ministru liberal al Culturii, de a nu respecta ordinul lui Ponta de a susţine comasarea, a dus la scoaterea, pentru moment cel puţin, a Hotărârii respective de pe Ordinea de pe masa guvernului. Fapt care adânceşte şi mai tare prăpastia creată în USL. Memorandumul în urma căruia Muzeul Ţăranului, din Piaţa Victoriei, urma să-şi piardă identitatea juridică şi exponatele sale să fie transferate la Muzeul Satului, din parcul Herăstrău, a fost promovat de ministrul Mediului, Rovana Plumb.
O explicaţie a intenţiei lui Ponta o oferă Virgil Ştefan Niţulescu, directorul MŢR: "Se pare că s-a dorit mutarea Ministerului Mediului mai aproape de Guvern". O