La terminarea mandatelor in fruntea guvernului Marii Britanii, Tony Blair a declarat: I was never really in politics . . . I don`t feel myself a politician even now. Cum e posibil ca un prim-ministru, politician de cariera, sa nu simta fiorul politicii dupa 10 ani in fruntea unui guvern atat de puternic? In paradigma neoliberala careia ii suntem captivi ministrii din intreaga Uniune Europeana incep sa nu se mai considere politicieni, ci manageri. Managementul e un proces specific economiei, pe cand guvernarea e actiunea centrala din politica. Doua domenii, economie si politica, diferite, distincte si separate in modernitatea politica.
Pe scurt, modernitatea politica este egala cu liberalismul. Liberalismul este singura teorie coerenta politic sub forma unei critici continue la adresa atotputerniciei suveranului. In Romania nu resimtim acest lucru prea bine, pentru ca peste scheletul statului modern pseudo-liberal s-au asternut haine comuniste, iar dupa 1989 statul roman inca pastreaza cicatrici neocomuniste.
Pe langa stat de drept, constitutionalism, drepturi, libertati etc. in centrul liberalismului politic se afla distinctia si separatia dintre regimul politic si stat. Regimul politic este raportul dintre cetateni si stat, adica democratia in cazul nostru. Statul, in schimb, este o birocratie ierarhizata si non-democratica prin definitie. Asasar, sintagma stat democratic nu poate exista.
Separatia dintre regim si stat, si pe cale de consecinta cea dintre politicieni si birocrati, n-a fost operata de regimul comunist din Romania cand azi puteai fi ministru, maine director, sindicalist, ofiter de informatii, iar apoi profesor universitar. Nici dupa 1989 n-am asistat la un efort coerent de refondare a statului asa cum pretentia de trecere de la totalitarism la democratie o impunea. Prin urmare, la aproape un sfert de secol de la Rev