Cercetatori din 12 tari diferite au comparat diverse simulari pe calculator privind evolutia climei, pentru a evalua modul in care schimbarile climatice viitoare ar putea influenta seceta sau inundatiile, la nivel mondial.
Studiul a demonstrat ca frecventa secetei ar putea creste cu mai mult de 20 la suta in unele regiuni, precum si cresterea cu pana la 40 la suta a numarului persoanelor care vor suferi in urma deficitului de apa, daca nu vor fi reduse emisiile de gaze cu efect de sera.
Pe de alta parte, sunt de asteptat inundatii in mai mult de jumatate din zonele investigate.
Dr. Simon Gosling de la Scoala de Geografie de la Universitatea din Nottingham, coautor al acestei cercetari, a utilizat in simularea pe calculator un model care ne ajuta sa intelegem modul prin care schimbarile climatice au impact asupra secetei si inundatiilor la nivel global.
Rezultatele cercetarii au fost publicate in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), relateaza Phys.org.
"Aceasta cercetare evidentiaza ceea ce se poate intampla in mai multe sectoare, daca efectul de sera datorat emisiilor de gaze nu va fi stopat curand", a declarat Dr. Gosling.
Intr-unul din documentele studiului publicat se raporteaza o crestere marcanta la nivel global a secetei, cu o frecventa crescuta cu pana 20% in unele regiuni precum America de Sud, Caraibe, si Europa de Vest si Centrala.
Intr-un alt document se arata ca, fara reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera la nivel mondial, circa 40 la suta din populatia globala prezinta riscul de a nu beneficia de apa potabila.
"Rezultatele sunt la nivel global, dar ele ascund variatii regionale importante.
De exemplu, in timp ce unele zone ale globului ar putea cunoaste o crestere substantiala a apei disponibile, cum ar fi sudul Indiei, ve