Odata cu retrimiterea legii amninstiei si gratierii la comisiile juridice, asaltul asupra statului de drept pare sa fi intrat in armistitiu de sarbatori. Frontul nu a fost inchis si nu va fi niciodata inchis cat timp USL va ramane la putere. Este doar o amanare, o regrupare sub uriasa presiune externa, pana cand va fi gasit urmatorul prilej.
Nu e o victorie. Suntem departe de asa ceva. Dimpotriva. Legea amnistiei si a gratierii nu a fost respinsa. Nimeni nu si-a asumat riscul unui vot acum. Nici cei care o resping, pentru ca PSD + PC + minoritati + cativa neafiliati au practic majoritate. Nici PSD, care doreste legea, pentru ca nu vrea sa o deconteze politic singur. Asa ca a fost lasata la conservare si oricand poate fi readusa pe ordinea de zi si votata urgent. Ca dovada, puterea a respins cererea PDL ca legea sa fie retrasa cu totul din parlament.
Soarta Codului Penal este in mana Curtii Constitutionale, aceea in care PSD si-a intarit puternic pozitiile introducand un autentic politruc. Majoritatea s-a schimbat. Contestatia PDL ar fi usor de respins, dar mai este si cea a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a carei opozitie la hacuirea legislatiei penale reprezinta un semnal puternic. Dar nu ma indoiesc ca dl. Grebla va veghea.
Pe de alta parte, cel mai important aspect al acestei hacuiri nici macar nu mi se pare eliminarea superimunitatii, scandaloasa si sfidatoare, fara indoiala. Mai grava decat ea, atat prin numarul infractorilor care beneficiaza, dar si sub aspectul prejudiciului previzibil, este dezincriminarea conflictului de interese. Practic, se da mana libera fara restrictii jefuirii banului public, romanesc si european.
Vor aparea mii de contracte prin care parlamentarii, primarii, presedintii de consilii judetene vor acorda sume uriase pentru toate rubedeniile, pentru firmele proprii, urmand ca banii sa i