România a devenit exportator net de alimente, cu un excedent de 10 milioane de dolari, după primele trei trimestre ale anului, în care exporturile au crescut cu 22% la 4,6 miliarde de dolari (3,5 miliarde de euro), iar importurile au avut un ritm de creştere la jumătate, potrivit datelor Ministerului Agriculturii (MADR). Excedentul este deocamdată nesemnificativ, dar saltul este spectaculos având în vedere că, în 24 de ani scurşi de la revoluţie, România a înregistrat doar deficite pe această zonă.
Afacerile exportatorilor de produse agroalimentare au explodat după ce România a aderat la Uniunea Europeană, astfel că economia a asistat la un adevărat miracol al exporturilor de alimente româneşti. În ultimii şapte ani, în perioada 2007 - primele trei trimestre din acest an exporturile de produse agroalimentare au crescut de trei ori la 3,5 miliarde de euro, iar în acelaşi timp ritmul de creştere a importurilor a fost de numai 9,3%.
„Explicaţia creşterii exporturilor este că piaţa europeană începe să realizeze că există produse agroalimentare româneşti de calitate. Înainte de a intra în UE problema a fost una de preconcepţie în privinţa industriei alimentare româneşti“, explică Gheorghe Bodea, proprietarul procesatorului de carne de pui Ave Impex Satu Mare, care îşi acoperă 32% din cifra de afaceri de 25 mil. euro/an din exporturile spre vestul Europei.
Livrările în străinătate de produse agroalimentare ale României continuă însă să se bazeze pe materii prime, bunuri fără valoare adăugată mare. Mai bine de jumătate din exporturi sunt acoperite de cereale, seminţe oleaginoase şi de animalele vii. Spre exemplu, în primele nouă luni din acest an exporturile de cereale (grâu, orz, porumb) şi seminţe de floarea-soarelui au fost de 1,5 miliarde de euro, ceea ce înseamnă 44% din total.
Afacerile de export cu materii prime agricole sunt controlate