Sfântul Ioan Botezătorul în evlavia ortodoxă. Dacă Nașterea Sfântului Ioan - 24 iunie - este prilej de bucurie, dacă Tăierea capului - 29 august - este moment de tristețe și Aflarea Capului său motiv de nădejde - 24 februarie - Soborul Sfântului Ioan Botezătorul – 7 ianuarie -, face parte din evlavia ortodoxă și respectul oricărui suflet pentru cinste, dreptate, adevăr și pentru aceia care au fost pildă de urmat.
Primele comunități creștine aveau cugetul la Sfântul lor protector, Ioan, pentru că mulți dintre aceștia primiseră botezul pocăinței în apa Iordanului de la el, iar primii apostoli ai lui Hristos fuseseră, înainte de apostolat, ucenici ai lui Ioan.
Este cunoscut faptul că pregătirea lumii pentru venirea lui Mesia a fost făcută de către Dumnezeu prin oameni aleși, oameni cu o trăire dedicată slujirii adevărului și oricând gata să-și dea viața pentru tot ceea ce este sfânt. Aceasta este porunca desăvârșirii: iubirea lui Dumnezeu şi exteriorizarea acesteia prin dragostea față de aproape. Cum îl poți iubi pe Dumnezeu pe care nu Îl vezi dacă pe aproapele tău îl urăști? Iată sensul predicii lui Ioan, sfânt care a unit cele două capete ale universului mântuirii noastre, Vechiul Testament și Noul Testament, pecetluindu-le cu harul veșniciei prin puterea Sfântului Duh.
Viața Sfântului
Rostul prăznuirii Sfântului Ioan Botezătorul este justificat prin viața și activitatea sa, dar și prin ajutor în rugăciunile fiecăruia dintre noi. Dacă toți sfinții au viața lor încununată de fapte minunate și sunt exemple pentru trăirea noastră în Hristos, Sfântul Ioan este primul om, după Fecioara Maria, care a văzut descoperirea completă a Sfintei Treimi. Taina a fost aflată pe malul Iordanului, la Botezul Domnului. Mintea încetează, inima se veselește, voința se pierde în meditația trăirii duhovnicești. Sfântul Ioan se topește în dragostea slujirii lui Dumn