Coruptia din sistemul de sanatate din Romania a intrat in atentia jurnalistilor de la cotidianul austriac Der Standard.
"In sistemul sanitar romanesc medicii mituiesc de multe ori alti medici, dar si pacientii lor isi platesc spagile. A da sau a nu da spaga - aceasta este intrebarea de care nu pot scapa medicii tineri din Romania", scrie Der Standard.
Reportajul vizeaza mai multi medici tineri care au ales sa paraseasca tara. Unul dintre ei este Maria Barbu, care a decis sa isi inceapa activitatea de medic intr-un spital de provincie. Visul ei s-a naruit in momentul in care directorul spitalului i-a cerut 5.000 de euro pentru a ocupa postul. "Stateam de vorba in biroul lui, cand mi-a spus pretul fara nicio jena", spune ea.
A urmat o oferta de la un spital din Germania. Decat sa dea spaga 5.000 de euro, a preferat sa ia un credit de 5.000 de euro si sa se mute la Kassel. "Sunt o fire emotiva. Nu sunt genul de om caruia sa ii placa aventura, dar ma bucur ca am venit in Germania. Ma simt respectata de pacienti si de societate. Colegii mei nu se bucura de aceasta apreciere in Romania, unde sunt considerati in continuare corupti", spune ea.
Medicul corupt, de multe ori interceptat pe ascuns, a devenit tema centrala a filmarilor cu camera ascunsa in presa mondena si in buletinele de stiri. In spatele acestui cerc vicios se ascunde o cultura a coruptiei mai putin evidenta, printre victimele careia se numara si medicii. Multi dintre ei platesc pe sub mana pentru instruire, un loc de munca si o eventuala avansare in functie. Uneori chiar 10.000 de euro.
Ei accepta sa ia spagi pentru a-si amortiza investitiile, in conditiile in care salariile medicilor variaza intre 200 si 500 de euro. Unii aleg orele suplimentare, altii se refugiaza in sistemul privat, dar foarte multi parasesc tara, scrie sursa citata.
"