Violenţele au ucis în Afganistan mai mulţi civili în 2013 decât în anul precedent. Conform rapoartelor ONU, 2.730 de civili au fost ucişi în 2013 în Afganistan, adică cu 10% mai mulţi decât în anul precedent şi 5.169 - răniţi în atacurile în cursul primelor 11 luni ale acestui an,
”Populaţia civilă continuă să suporte neajunsurile conflictului'”, relatează Jan Kubis, şeful misiunii ONU în Afganistan, subliniind că grupurile opoziţiei înarmate, după exemplul talibanilor, sunt responsabile de cea mai mare parte a deceselor.
Între altele, provinciile occidentale şi nordice, mai stabile decât restul ţării în trecut, au cunoscut o 'recrudescenţă' a violenţelor.
Cei 46.000 de soldaţi americani şi cei 27.000 de omologi ai lor din alte ţări sunt pe cale de a părăsi Afganistanul. Retragerea lor ar urma să se finalizeze până în 31 decembrie 2014.
Plecarea lor ridică temeri de o explozie a violenţelor, ba chiar de un viitor război civil într-o ţară controlată parţial de rebeliunea condusă de talibani, în luptă deschisă împotriva forţelor naţionale afgane, sprijinite de trupele NATO.
Dar acest sprijin ar putea dispărea o dată cu retragerea soldaţilor străini, de unde şi presiunea SUA asupra preşedintelui Hamid Karzai pentru a semna acordul bilateral de securitate (BSA), referitor la menţinerea soldaţilor occidentali în ţară după această scadenţă.
Or, Karzai refuză să semneze acest text înainte de alegerile prezidenţiale din aprilie, scrutin destinat să-l stabilească pe succesorul său la conducerea statului, întrucât Constituţia îi interzice să candideze pentru un al treilea mandat.
SUA ameninţă, la rândul lor, că îşi vor retrage toţi soldaţii din Afganistan după 2014 dacă autorităţile de la Kabul nu semnează rapid acest acord.
Marţi, în Consiliul de Securitate al ONU, reprezentanţii Australiei, Canadei, Marii Britanii şi Franţei au ex