Cum magazinele abundă în dulciuri pentru „luna cadourilor“, ne-am gândit că ar fi momentul oportun pentru un mic experiment: să vedem cât zahăr conţin cele mai populare produse destinate copiilor şi, deci, cât zahăr mănâncă fără să ne dăm seama un copil în decurs de o zi. Nutriţionistul comportamental Anamaria Iulian ne-a vinit în ajutor.
Excesul de zahăr în produsele destinate copiilor este una dintre strategiile de marketing ale uriaşilor din industria alimentară. În plus, cu cât mâncăm mai mult zahăr, cu-atât mai mult am mânca, pentru că declanşează anumite mecanisme în creier.
Medicul specialist în nutriţie comportamentală Anamaria Iulian ne-a ajutat să cuantificăm zahărul din deserturile, gustările sau chiar mesele de dimineaţă preferate ale copiilor la Adevărul Live.
Principalele declaraţii
„Este o problemă. Toţi suntem grăbiţi şi ne premiem copiii cu ceva dulce, în loc de o vorbă bună. Mamele au şi ele o adicţie faţă de dulce. Nu înţeleg că acei copii ai nevoie de produse cu glucide cu eliberare rapidă. Pe de altă parte, acest gust dulce este o experienţă dobândită. Putem să-l tratăm ca pe orice plăntuţă pe care o savurăm. Învăţăm să mâncăm dulce, dar putem să ne şi dezvăţăm“, arată medicul specialist în nutriţie comportamentală Anamaria Iulian.
„Copilul poate să fie dezvăţat, dar mai întâi mama trebuie dezvăţată. Dacă ea va înţelege că dulcele nu este în favoarea ei, atunci şi copilul va putea înţelege“, mai spune ea. Experiment Adevărul Live: cât zahăr conţin deserturile şi gustările preferate ale copiilor
Dependenţa de mâncare
„Zahărul este combustibilul cu care funcţionează creierul. Are nevoie de el pentru a ne da energie, dar este şi ceva care duce la producerea de opioide care dau senzaţia de bine. Dar avem şi hormonul bunei dispoziţii, serotonina. Stimulentele cum ar fi ciocolata, ţigara eliberează în organi