Legea Amnistiei pare un obiectiv foarte dorit de PSD si ar insemna eliberarea din inchisoare a multora din cei 2.000 de condamnati pentru coruptie pe care ii are DNA-ul la activ.
Pe langa eliberare, acestia ar avea si cazierul sters si s-ar putea prezenta cu un trecut curat la munca, in institutiile statului, sau in Parlament.
Cum reactia opiniei publice interne si internationale a dat inapoi proiectul unei Legi a Amnistiei trecute pe furis, in graba, prin Parlament, a mai ramas posibilitatea unei Ordonante de Urgenta a Guvernului. Anumite semne, mai ales in nervozitatea primului ministru, indica cresterea acestei posibilitati. Va fi insa si constitutionala? Ioan Stanomir, constitutionalist, a spus pentru Ziare.com, ca nu. Cu toate astea, guvernul poate da o astfel de OUG.
In ce conditii ar putea Guvernul Ponta sa treaca Legea Amnistiei prin Ordonanta de Urgenta?
Dupa parerea mea este exclusa posibilitatea adoptarii unei Ordonante de urgenta, de vreme ce in Constitutie se prevede foarte clar ca ordonantele de urgenta nu pot afecta domeniul drepturilor si libertatilor. Or, in interpretarea pe care eu v-o propun, o lege de amnistie afecteaza in mod direct acest capitol constitutional iar adoptarea unei ordonante de urgenta ar fi nu numai neproductiva, ci si neconstitutionala.
Cazanciuc da aviz negativ Legii amnistierii, dar sustine ca ar fi fost o solutie pentru penitenciare
In cazul in care totusi o face, cine se va impotrivi? Cine poate ataca o Ordonanta de urgenta?
Din pacate, la noi acest capitol este relativ defectuos, pentru ca in ipoteza in care OUG este adoptata, singura institutie care o poate ataca este Avocatul Poporului, cum s-a mai si intamplat. In rest, pana in momentul care OUG intra in Parlament, nu exista, dupa stiinta mea, alte posibilitati de a o ataca.
Mai e