România a ajuns să aibă cea mai ridicată rată a creditelor neperformante din regiune, conform ultimului raport de țară al Fondului Monetar Internațional. Nivelul acesteia se ridica la 21,6% la finele lunii septembrie, în creștere cu 4,2 puncte procentuale față de aceeași lună a anului precedent. Atât FMI, cât și alte organisme și instituții internaționale, precum Banca Mondială și Inițiativa Viena 2, au avertizat recent cu privire la aceasta situație și au cerut BNR să o rezolve de urgență. În plus, creditul acordat sectorului privat a cunoscut o scădere cu 7,8 miliarde lei în ultimul an, ajungând la 223 miliarde lei în septembrie 2013. Ponderea finanțărilor acordate IMM-urilor se situează la aproximativ 40% din totalul creditului neguvernamental la finele lunii septembrie 2013. Rata riscului de credit s-a majorat și ea cu 5 puncte procentuale în ultimul an, ajungând la 31,8% în septembrie 2013.
Luna trecută am ridicat trei întrebări către BNR:
1. De ce este necesară menținerea nivelului de provizionare a creditelor acordate de băncile comerciale și garantate de FNGCIMM SA-IFN? De ce garanțiile emise de FNGCIMM SA-IFN nu pot avea un regim similar garanțiilor emise de EXIMBANK SA, pentru acestea din urmă nefiind necesară provizionarea de către bănci? Acest lucru ar permite o scădere substanțială a dobânzilor finanțărilor acordate.
2. Există în prezent un proiect al BNR care, prin modificarea reglementărilor specifice, să elimine necesitatea constituirii provizioanelor de către băncile comerciale la creditele acordate și garantate de FNGCIMM SA-IFN sau măcar să reducă semnificativ nivelul acestora? În caz contrar, cum ați aprecia o eventuală propunere de reducere sau eliminare a acestui nivel de provizionare pentru o perioadă determinată, ca măsură pentru relansarea creditării în România?
3. În urma avertizării expuse de FMI și Inițiativ