OIAC, Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice, a adoptat planul de eliminare a armelor chimice din Siria. Ele urmează să fie distruse până pe 30 iunie 2014.
Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a aprobat planul de eliminare a armelor chimice din Siria. Arsenalul urmează să fie distrus până pe data de 30 iunie 2014, dar programul întâmpină deja întârzieri din cauza problemelor de securitate din Siria. Detaliile planului urmează să fie comunicate ulterior.
Statele Unite au acceptat să se ocupe de distrugerea unei părți din armele chimice siriene. Operațiunea va avea loc la bordul MV Cape Ray, o navă a marinei americane, în apele internaționale. Două cargouri cu containere cu agenți chimici vor fi escortate de nave daneze și norvegiene din portul sirian Lattakia până în al port, de unde vor ajunge pe MV Cape Ray.
Cei mai periculoși agenți chimici urmează să părăsească Siria până pe 31 decembrie, dar nu este sigur că termenul-limită va putea fi respectat. Tansportul agenților chimici este complicat de faptul că ruta Homs-Damasc este închisă.
42 de companii și-au anunțat interesul de a participa la operațiunile de distrugere a agenților chimici mai puțin periculoși.
Agenția Mediafax informează că Siria trebuie să își distrugă armele chimice conform rezoluției numărul 2.118 a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite. Ea a fost adoptată în septembrie, în urma unui scandal diplomatic de proporții. SUA au amenințat Siria cu represalii militare, după ce au acuzat puterea de la Damasc de folosirea armelor chimice în luptele din războiul civil.
Războiul civil din Siria a început în 2011 și nu dă semne că se va încheia. El are un pronunțat caracter religios și opune diferite secte islamice. Creștinii sunt prinși în mijlocul conflictului.
OIAC, Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice, a ado