Zeci de sunete banale care ne înconjoară în fiecare zi pot declanşa la nivelul creierului uman o stare de euforie similară cu cea indusă de orgasm
Orgasm în creier este denumirea populară a fenomenului cunoscut în lumea ştiinţifică drept Raspuns Senzorial Meridian Autonom, o ciudăţenie a minţii umane pe care cercetătorii încearcă în ultima vreme să o înţeleagă mai bine. Pentru a desluşi mecanismul din spatele acestei senzaţii euforice declanşate la nivelul creierului de anumite sunete sau activităţi repetitive, omul de ştiinţă Jennifer Allen a pus bazele Institutului pentru studierea Raspunsului Senzorial Meridian Autonom (IRSMA).
În ciuda faptului că a fost botezat orgasm cerebral, oamenii supuşi unei astfel de stimulări în cadrul studiilor au asemănat senzaţia cu un val de euforie care îi inundă, mai degrabă decât cu o stare de ordin strict sexual, relatează Medical Daily. O posibilă explicaţie pentru orgasmul cerebral, conform teoriei avansate de IRSMA, ar fi că acest răspuns al creierului la diferiţi stimului externi este legat de ritualurile de socializare ale primatelor. Ideea le-a venit oamenilor de ştiinţă după ce au observat că maimuţele reacţionează aproape în acelaşi mod ca oamenii atunci când, de exemplu, se scarpină uşor pe cap.
Tipul de stimuli care declanşează o astfel de senzaţie se pare că diferă de la persoană la persoană şi că nu toată lumea poate experimenta acest tip de relaxare psihică asemănată cu orgasmul. „Dopamina ar putea juca un rol în acest proces, la fel şi serotonina, hormoni care dau senzaţia de bine", a explicat unul dintre cercetătorii IRSMA.
Mişcări ritmice şi lente
Producătoarea canadiană Lindsay Ragone a realizat inclusiv un documentar despre Răspunsul Senzorial Meridian Autonom, film intitulat „Braingasm“ (Orgasmul creierului-n.r.), în care sunt prezentate o serie de sunete care produc plăcere obţinu