Dezbaterea privind imigranţii români şi bulgari este prezentă şi în alte mari ţări europene, precum Franţa şi Germania, dar nu este la fel de aprinsă ca în Marea Britanie, relatează BBC News Online, conform Mediafax.
De la 1 ianuarie, românii şi bulgarii vor avea aceleaşi drepturi de a munci în Marea Britanie ca toţi ceilalţi cetăţeni europeni, iar presa britanică anticipează un aflux de imigranţi din cele două ţări.
Citeşte şi: Marea Britanie: Restricţiile la ajutoare sociale acordate cetăţenilor UE intră în vigoare la 1 ianuarie
Spania: Românii, cel mai mare grup de imigranţi
Guvernul britanic a argumentat că românii, în special, sunt mai înclinaţi să se mute în Spania decât în Marea Britanie, pentru că acolo s-a stabilit o comunitate mare de români, iar limba este similară.
Aproximativ 869.000 de români reprezintă cel mai mare grup de imigranţi din Spania - reprezentând 16 la sută din totalul cetăţenilor străini care trăiesc în această ţară. Dar în Spania nimeni nu pare interesat de iminenta eliminare a restricţiilor.
BBC subliniază că un fapt important este acela că, din 2009, Spania are restricţii doar pentru români, nu şi pentru bulgari. În plus, ţara nu s-a confruntat cu acelaşi nivel al imigraţiei ca Marea Britanie, aceasta reprezentând un fenomen relativ nou. Şi, chiar cu o rată a şomajului foarte ridicată, imigraţia nu este un subiect politic fierbinte aşa cum este în Marea Britanie.
Citeşte şi: Studiu. Britanicii n-au nimic cu românii care muncesc
Franţa şi romii din România şi Bulgaria
Situaţia romilor a devenit o problemă politică majoră în Franţa. Ca şi în Marea Britanie, există o dezbatere tot mai aprinsă în legătură cu libertatea de circulaţie a cetăţenilor europeni şi cu posibilul impact al schimbărilor, de la 1 ianuarie, în privinţa românilor şi bulgarilor.
În teorie, Franţa se confruntă şi ea c