Vestea că atât subprefectul Iucsel Selamet, cât şi preşedintele UDTTMR, Gelil Eserghep, au fost trimişi în judecată de către procurorii DNA a căzut ca un trăznet în comunitate. În timp ce o parte din tătari acceptă cu greu că aceştia ar putea fi vinovaţi de faptele de care sunt acuzaţi, alţii spun că vestea nu a venit ca o surpriză.
Gelil Eserghep este un cunoscut om de afaceri în Constanţa, mai ales prin firma de transport pe care o controlează, împreună cu familia. În perioada 2004 – 2008 a fost ales deputat, pe listele Partidului România Mare. Între septembrie 2007 şi februarie 2008 a fost chiar chestor al Camerei. După ce relaţia de iubire politică dintre el şi Corneliu Vadim Tudor, Eserghep a migrat rapid către Partidul Conservator. ”Când am intrat în Partidul Conservator, am urmat îndemnul lui Fritjof Nansen – «Ai reuşit – continuă! N-ai reuşit – continuă!». Eu vreau să continui în viaţa politică, alături de această echipă minunată şi de încredere, în care doresc să mă integrez”, spunea el în august 2008. Integrarea nu a descurs foarte bine, astfel că omul de afaceri se retrage din politică şi se dedică afacerilor.
Gelil Eserghep nu se retrage din viaţa publică, ci pune ochii pe o funcţie mult mai importantă decât aceea de parlamentar: preşedinte al UDTTMR. De ce mai importantă? Pentru că din această poziţie, secondată de puterea financiară, putea numi nu numai deputatul tătarilor, ci şi mai multe funcţii importante. Lupta pentru scaun a fost nemiloasă. Opozanţii săi au spus că nu au fost lăsaţi să candideze. Unul dintre cei mai vizibili a fost fostul şef al Direcţiei Vamale, Sunai Cadâr, anchetat şi el de justiţie. Cadâr a dat în judecată UDTTMR din aceaastă cauză, dar sentinţa din septembrie 2013 dă dreptate uniunii. Eserghep reuşeşte să devină candidat unic şi să câştige preşedinţia.
La scurt timp după succes a urmat o schimbare de statut