Raportul de activitate prezentat de selecţioner este o operă literară în toată puterea cuvîntului
A văzut de curînd lumina imprimantei o lucrare aşteptată de mulţi români. Opera intitulată neutru “Analiza echipei naţionale pe perioada 01.07.2011-19.11.2013″ (data ultimului joc din barajul cu Grecia) este de o importanţă fundamentală. Atît pentru soarta fotbalului românesc, cît şi pentru destinul limbii române. Autorul, Victor Piţurcă, a avut încercări anterioare, sublimate însă în nuvele sau povestiri de o pagină, o pagină şi jumătate sub titluri timide gen “Raport de activitate”.
Eliberat de complexele inerente ale debutului, selecţionerul-scriitor şi-a dat însă acum adevărata măsură a forţei verbului, adverbului şi proverbului într-un miniroman de 31 de pagini. Şi dacă o editură serioasă va pune mîna pe drepturile de autor, aflate vremelnic la FRF, va da lovitura. “Analiza” lui V. Piţurcă este un produs literar peste “Castelul, biblioteca, puşcăria. Trei vămi ale feminităţii exemplare”, cartea lui Dan C. Mihăilescu atît de prizată în mediile intelectuale româneşti. Prin forţa argumentelor, dar mai ales prin umorul devastator (şi involuntar), “Analiza’” lui Piţurcă bate poveştile uneori siropoase şi alcovoase cu doamne celebre din istoria României. Fiindcă la nea Piţi e vorba despre povestea unor bărbaţi care au străbătut Golgota necalificării la un baraj de Cupă Mondială.
Şi pentru că nimic nu pledează mai bine decît cuvintele/rîndurile autorului însuşi, iată în premieră cîteva citate revelatoare, extrase în special din partea finală a operei. Acolo unde tensiunea, intriga şi prospeţimea stilistică ating apogeul.
“Deşi toată lumea a considerat că adversarul pentru baraj este unul accesibil, rezultatele acestora din ultimii ani ne arătau o echipă a Greciei extrem de altruistă (s-a calificat la ultimul Campionat European şi la ultimul CM după