Tema protecției mediului apare consistent în pastorala de Crăciun transmisă de Patriarhul Daniel și publicată pe site-ul oficial al Patriarhiei Române. În contextul protestelor împotriva explorării gazelor de șist, mesajul conducătorului Bisericii Ortodoxe Române echivalează cu o poziție oficială a Bisericii în privinţa unei teme controversate, care are atât posibile efecte de mediu, cât şi geopolitice.
În acest context, profesorul de teologie socială, Radu Preda, spune într-un interviu la RFI că e bine că există măcar această luare de poziție și că ar trebui să se întâmple mai des. „În general, ierarhia noastră (a Bisericii, n.r.) este precum o lebădă mută. E majestuoasă, dar nu își face simțită prezența și prin dimensiunea (critică) care este genuin evanghelică. Tema cea mai importantă din punct de vedere teologic, pe care Biserica ar trebui să ia poziție este modul în care se raportează la statul de drept. Biserica trebuie să spună dacă este solidară cu un proiect de țară în care justiția să fie ceea ce trebuie, în care echilibrul social să fie menținut nu prin pomeni electorale, ci prin politici sociale”, afirmă Radu Preda.
Faptul că Biserica nu ia poziție față de probleme politice poate fi explicat în opinia profesorului de la Universitatea Cluj și prin modalitatea de finanțare a ei, care depinde foarte mult de stat. „Dar nu este unica explicație. Problema este și una instituțională, în sensul în care nu există o instanță socială în care teologia să se manifeste. Biserica trebuie să arate că există niște norme care sunt mai presus de orice interes politic. Gafele și prostiile au o rapiditate extraordinară în România, invers proporțional cu numărul de autostrăzi, așa că Biserica trebuie să intervină de oricâte ori este nevoie”, mai spune Preda.
Ascultați mai jos interviul integral. AUDIO: Interviu cu teologul Radu Preda, despre poziţia BOR