Anul care vine va fi unul în care statele vor încerca să își securizeze cât mai mult comunicațiile, anunță compania Kaspersky Lab, care vorbește de o așa numită ”naționalizare” a internetului. În plus, experții firmei cred că va crește numărul atacurilor asupra conturilor financiare.
O bună parte din prognoza celor de la Kaspersky Lab pare a pleca de la recentul scandal Snowden, al dezvăluirilor despre interceptarea pe scară largă de către Statele Unite a comunicațiilor electronice. De aceea, ”internetul a început să se împartă în segmente naționale”, spune unul din experții de securitate de la Kaspersky.
Dezvăluirile lui Edward Snowden au intensificat cererea pentru reguli care să interzică folosirea serviciilor de internet din altă țară. Unele state nu mai sunt dispuse să lase nici măcar un byte de informație să iasă din rețelele proprii. Aceste dorințe vor evolua, iar restricțiile legislative se vor transforma în mod inevitabil în interdicții tehnice.
Un pas următor va fi probabil încercarea de a limita accesul unor entități străine la informațiile unei țări. Și pe măsură ce această tendință va continua să se dezvolte, s-ar putea ajunge, la un moment dat, la dispariția internetului așa cum este cunoscut astăzi, adică se va diviza în zeci de rețele naționale, apreciază experții firmei.
De altfel, mai multe state au adoptat sau au în plan adoptarea unei legislații care interzice utilizarea serviciilor străine. În noiembrie, Germania a anunțat că toate comunicațiile între autoritățile germane vor fi complet blocate în țară. Brazilia și-a făcut publice planurile de a construi un canal alternativ pentru internet, pentru a nu-l mai folosi pe cel care trece prin Florida, adică pe teritoriu american, unde comunicațiile pot fi interceptate. Protecție suplimentară pentru viața privată
După scandalul Snowden, oamenii sunt tot mai hotărâți