Între societăţile de pompe funebre, dar şi între angajaţi ai SMURD, SABI şi Poliţiei Capitalei care le furnizau date despre persoane decedate era o competiţie acerbă, în foarte multe situaţii familiile acestora fiind contactate de mai multe firme, care "se întreceau în oferte",potrivit procurorilor.
Şase persoane au fost arestate preventiv pentru 29 de zile, de Tribunalul Bucureşti, în dosarul mitei de la firme de pompe funebre. Alte patru persoane reţinute de procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti (PTB) în acest dosar au primit interdicţie de a părăsi localitatea timp de 30 de zile.
Procurorii au arătat, în referatul trimis instanţei în care au propus arestarea preventivă a învinuiţilor din acest dosar, că angajaţii Serviciului de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov şi ai SMURD, precum şi agenţi de la Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti se grăbeau să anunţe cât mai rapid firmele de pompe funebrre, cărorea le dădeau numerele de telefon şi adresele familiilor celor decedaţi.
Anchetatorii au precizat că atunci când era constatat un deces, atât operatorii din cadrul serviciului de ambulanţă, agenţii de poliţie, cât şi membrii echipajelor SMURD sau SABI erau interesaţi să recomande o anumită firmă de pompe funebre, cu care aveau o înţelegere să primească între 600 şi 800 de lei, în cazul în care era încheiat un contract de prestări servicii funerare.
"Sumele de bani pretinse de funcţionarii implicaţi şi promise în baza înţelegerii iniţiale de reprezentanţii firmelor funebre, variază între 600 şi 800 de lei, pentru fiecare caz concretizat cu încheierea unui contract de servicii funerare", se mai arată în documentul citat.
Potrivit procurorilor, angajaţii SABIF, SMURD şi DGPMB acţionau ca "agenţi de vânzări" ai firmelor de pompe de funebre, plasându-le cazurile privind persoanele decedate în schimbul unor sume de bani. @