Marile lanţuri alimentare au făcut câteva mii de angajări, dar regimul de muncă este ca la galere. Pentru cea mai mică încălcare a regulamentului eşti sancţionat. Cari, aşezi marfa, te muţi la casa de marcat, eşti urmărit de paznici, camere de supraveghere şi scanat la intrare şi ieşire ca în puşcărie.
Sute de ieşeni, în majoritate femei, s-au transformat în ultimii ani în adevăraţi roboţei. Scanează produse, încasează bani, cară marfă şi suportă atât nemulţumirile şefilor, cât şi pe cele ale clienţilor. Ei sunt casieri la multitudinea de supermarketuri deschise în Iaşi şi lucrează, de cele mai multe ori, pentru salariul minim pe economie.
Carrefour se revarsă de marfă pentru Sărbători. Un angajat ia circa 1.000 de lei, incluzând primele de noapte şi primeşte un bonus în produse, cu ocazia Crăciunului
Nu au bacşiş
Privită din exterior, munca femeilor aflate la casa de marcat pare extrem de lejeră. Stau pe scaun şi numără banii, având grijă ca magazinul să nu iasă în pierdere. Câţiva casieri, dar şi şefi de hipermarketuri ieşene au acceptat să discute cu reporterii 7EST despre condiţiile de lucru, dar numai sub protecţia anonimatului. „Daca apar numele noastre sau ale hipermarketului, putem fi daţi afară”, au motivat ei.
Primul mit demontat este acela că un casier îşi rotunjeşte veniturile din restul pe care ar trebui să-l dea clienţilor. „Este exclus aşa ceva, se dă restul până la ultimul bănuţ. De altfel, este normal să plăteşti pentru un produs doar atâta cât costă, nu mai mult”, spune unul dintre directori.
La Kaulfand, o casieră primeşte 1.050 de lei lunar, iar un supraveghetor de raft cu 200 de lei mai mult
Cei mai mulţi muncesc pe 650 lei
Salariul plătit casierilor în mai toate supermarketurile este minimum pe economie, adică de 800 lei. Din aceşti bani se opresc contribuţiile la stat, aşadar leafa