Micşorarea stomacului (gastric sleeve) este o operaţie prin care se elimină aproximativ 75% din stomac.
Intervenţia este făcută laparoscopic şi obiectivul ei este acela de a face pacientul să mănânce cât mai puţin, ceea ce determină o scădere ponderală semnificativă, sigură şi de lungă durată.
Această intervenţie prezintă cel mai bun raport risc-beneficiu. Altfel spus, Rezultatele obţinute sunt comparabile cu cele ale unui gastric by-pass, dară fără complicaţiile acestuia.
Micşorarea stomacului impune însă o dietă, care este foarte importantă. Aceasta se ţine în primele 2 săptămâni după operaţie şi presupune:
1.primele 7 zile de la intervenţie se vor consuma numai lichide
2. zilele 7-14 mancare pasata
3. din a 3-a saptamana veti putea consuma alimente solide ca inainte de operatie.
Scopul dietei este să lase stomacul să se vindece şi să ofere ragaz până se va adapta alimentaţia la noul stomac.
Începând cu a 3-a saptamână după micşorarea stomacului, pacientul va putea manca orice, dar nu în cantităţi mari. Spre deosebire de inelul gastric, în cazul căruia există o zonă îngustă dată tocmai de inel, aici stomacul este doar mai strâmt, dar nu într-atât încât să se poate bloca mâncarea în interiror.
După operaţia de micşorare a stomacului, cei mai mulţi pacienţi pierd aproximativ 50% -70% din surplusul ponderal în primul an de la operaţie.
Preţul unei astfel de operaţii variază între 3.600 şi 5.600 de euro, în funcţie de unitatea unde are loc intervenţia. EXCLUSIV Teo îşi micşorează stomacul ca să slăbească Ioana Tufaru, fata Andei Călugăreanu: "Am ajuns la 130 de kg de la aproape 200"
Raluca Bădulescu a slăbit 30 de kilograme după ce şi-a micşorat stomacul
FOTO 3 vedete care şi-au micşorat stomacul pentru a slăbi. Cât au reuşit să dea jos