Fondurile mutuale au atras 3 miliarde de lei de la investitori în primele 11 luni, o sumă record, dublă faţă de intrările din 2012, în condiţiile în care scăderea dobânzilor bancare i-a făcut pe mulţi să caute alternative mai profitabile de plasament.
Anul 2013 este cel mai bun an din istoria fondurilor mutuale: activele nete au ajuns la un maxim de 12,3 miliarde de lei, sumele depuse de investitori au atins pragul record de 3 miliarde de lei, iar randamentele urcă până la 40% în euro.
Avansul de 40% al activelor fondurilor mutuale se datorează în principal banilor noi intraţi în piaţă de la persoanele care şi-au mutat integral sau parte din economii din depozite bancare în fonduri de obligaţiuni şi fonduri cu investiţii în instrumente monetare. Dobânzile bancare au scăzut în acest până la 4-5% pentru depozitele în lei şi 2-3% pentru depozitele în euro.
Cel mai mare randament în 2013 a fost obţinut de fondul denominat în euro Audas Piscator, care a câştigat 40,7% în primele 11 luni pariind pe deprecierea francului elveţian. Fondul are un profil de risc ridicat. La categoria fondurilor cu risc scăzut, cele mai ridicate randamente au fost obţinute de fondul ING Bond (7,2%) şi Erste Bond Flexible (6,9%).
Citiţi mai multe detalii aici
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.12.2013
ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.par