Li s-a promis patru mese pe zi şi două gustări, masă servită la pat, haine şi lenjerie de pat curate şi gimnastică medicală. Cei 37 de bătrâni din azilul Păuleşti nu au însă primit nimic din toate astea. Mai mult decât atât, ei erau ţinuţi câte doi-trei în pat, hainele şi lenjeria erau murdare, mâncarea era depozitată neadecvat, iar grupurile sanitare erau pline de fecale. Asta au descoperit miercuri dimineaţă autorităţile în azilul de bătrâni prahovean, care s-au autosesizat după ce au primit imagini care arată condiţiile mizere în care erau ţinuţi bătrânii.
„Din păcate, situaţia descoperită la Păuleşti nu este una singulară. Începem să vorbim de un fenomen întâlnit la nivelul întregii ţări”, a declarat pentru gândul Adrian Toader, directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS).
Acesta a precizat că probleme la azilul de bătrâni din Păuleşti au fost sesizate încă din 2011, atunci când s-a descoperit că adăpostul nu avea nici măcar autorizaţie de funcţionare. „Atunci le-am recomandat să facă în aşa fel încât să obţină autorizaţia respectivă, iar a doua oară când ne-am întors în control pentru a vedea cum au rezolvat sarcinile date, nu am mai fost primiţi. Era o proprietate privată şi nu am mai putut intra să verificăm. Atunci au intervinit organele abilitate în acest caz şi anume poliţia şi reprezentanţi ai Protecţia Consumatorului Prahova”, a mai spus Toader.
Reprezentantul ANPIS a mai spus că de la anul, la nivelul ţării vor fi organizate o serie de controale în azilurile de bătrâni. „O parte din vină o au şi aparţinătorii care au dat bani şi după nu s-au mai interesat de condiţiile în care erau ţinuţi părinţii sau buncii”, a precizat Adrian Toader.
Cum era promovat azilul pe internet: „părinţii noştri se vor simţi ca în sânul familiei”
Căminul a fost închis în vara anului 2011, de către