Baza unuia din cele două minarete ale Moscheei Sultanului Învingător, monede vechi și o sobă de teracotă bine conservată, sunt cele mai noi descoperiri arheologice din centrul Timișoarei. Moscheea, construită imediat după ce orașul de pe Bega a devenit pașalâc turcesc, în 1552, a fost închinată celebrului sultan Suleyman Magnificul, cel în timpul domniei căruia s-a extins cel mai mult Imperiul Otoman.
1 /.
CLICK PE IMAGINILE DE MAI JOS PENTRU GALERIE FOTO:
Arheologul Florin Drașovean explică faptul că s-au dezgropat în total peste 30 de morminte musulmane din apropierea moscheei, dar a ieșit la iveală zidul lăcașului de cult și fundația unuia din cele două minarete cu care era prevăzută aceasta.
”Azi s-a început finalizarea decapării, apoi s-a săpat ultimul nivel de case – care provin de la sfârșitul secolului al XVII -lea, începutul secolului al XVIII-lea. Aici s-a descoperit o sobă cu cahle, așa de bine conservată cum nu credeam că se poate păstra în condițiile date”, a explicat arheologul.
Lucrările de reabilitare a zonei au început să scoată la iveală vestigii istorice vechi de sute de ani. Zilele următoare echipa de la Muzeul Banatului va coborî săpăturile la peste 2 metri sub nivelul carosabilului.
Structura minaretului din care muezinul cânta chemarea la rugăciune a supușilor lui Allah era clar delimitată. Arheologii estimează că această construcție avea o înălțime între 5 și 15 metri.
Timișoara a devenit pașalâc sub Suleyman Magnificul
Timișoara a fost anexată de trupele lui Suleyman I în 1552, în plină epocă de cuceriri și extindere a Imperiului Otoman, datorită cărora sultanul a și primit apelativul ”Magnificul”. Până la moartea sa (1566), urmașul lui Selim I, care deja învinsese Persia Safavidă și a pus bazele unei flote a Mărui Roșii, Suleyman, avea să ducă puterea și întinderea imperiului ma