Bucureşti, 18 decembrie 2013: Românii care doresc să se bucure de un produs culinar de lux în perioada sărbătorilor, caviarul, trebuie să se informeze cu privire la regulile de etichetare specifice. În caz contrar, ei riscă să plătească scump pentru un produs fals sau să contribuie la declinul unor specii deja aflate pe cale de dispariţie: sturionii.
Conform unui studiu Ipsos comandat de WWF la inceputul acestui an şi realizat pe un eşantion de 500 de persoane din România, caviarul reprezintă o delicatesă culinară (86%), aşa că nu-i de mirare că peste jumătate dintre oameni ar consuma caviar sau produse din carne de sturion dacă ar avea ocazia. Cu toate acestea, 66% dintre cei care ştiu despre sturioni nu sunt conştienţi că aceşti peşti trebuie omorâţi pentru a se obţine faimoasa delicatesă. De asemenea, majoritatea celor chestionaţi consideră că poluarea, pescuitul excesiv şi distrugerea habitatelor sunt cauzele majore care au dus la declinul sturionilor din Dunăre, în timp ce doar 66% consideră comerţul cu caviar ca fiind o ameninţare la adresa sturionilor sălbatici.
România și Bulgaria deţin – încă – singurele populații viabile de sturioni sălbatici din Europa. Ca şi sturionii din întreaga lume însă, şi aceştia sunt astăzi la un pas de dispariție. Cauzele principale sunt pescuitul excesiv și comerțul ilegal cu caviar provenit de la sturionii sălbatici, ambele fenomene fiind sporite din cauza unei cereri tot mai mari pentru caviar, mai ales în perioada sărbătorilor, în ciuda legislaţiei în vigoare. Mai exact, în cele două state-cheie pentru sturionii din Dunăre, România și Bulgaria, atât pescuitul, cât și comerțul cu caviar provenit de la sturionii sălbatici nativi sunt interzise în baza unei legislații ce se află în vigoare până la sfârșitul anului 2015. De asemenea, comerțul internațional cu caviar sălbatic din stocurile de comune