Consiliul Judeţean Alba, în calitate de unitate de implementare a proiectului “Managementul integrat al siturilor Frumoasa”, situate în masivele montane Cindrel, Lotru și Șureanu, pe teritoriul a patru judeţe, a semnat contractul de servicii pentru evidența regimului de proprietate al terenurilor și construcțiilor permanente din această zonă. Proiectul are o valoare totală de 13.122.256 lei, finanţat prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu, Axa prioritară 2, din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR).
Câştigătoarea licitaţiei pentrurealizarea studiilor științifice necesare realizării planului de Management integrat al siturilor ROSCI 0085 Frumoasa și ROSPA 0043 Frumoasa SMIS – CSNR 36409 – Lot 2 – Realizarea unui sistem de evidență a regimului de proprietate al terenurilor și construcțiilor permanente este “Blom România” SRL Târgoviște (Dâmbovița), cu o propunere financiară (fără TVA) de 157.482 de lei. Subcontractanți sunt “Sucato Land” SRL, care va presta activități de topografie și cadastru în procent de 20% și “Adriacard Project” SRL, care va presta activități de topografie, tot în procent de 20%. Ordinul de începere al lucrărilor a fost dat pentru noiembrie 2013, iar contractul se va desfășura pe o durată de 6 luni. Rezultatul acestui contract este acela că, pentru prima dată, regimul de proprietate al terenurilor din sit va fi cunoscut cu exactitate, lucru esențial pentru elaborarea unui plan de management al zonei.
Siturile „Frumoasa”, ce adăpostesc habitate de specii rare de animale și plante, aflate în Munții Parâng, sunt cercetate, organizate, administrate şi promovate, pentru o perioadă de 10 ani, prin proiectul de management integrat finanţat din fonduri europene şi inițiat de Consiliul Județean Alba. Suprafața totală a ariilor vizate de proiect este de 137.115 ha, localizată în raza teritorială a județelor: Alba, Hunedoara