Pentru Ella Murphy, o fetiță de 11 ani, o simplă îmbrățișare îi poate declanșa dureri înfiorătoare. Asta pentru că ea suferă de o boală neurologică rară, ce afectează o persoană din 4.000, relatează Daily Mail.
Orice vânătaie, îmbrățișare sau situație stresantă pot declanșa un val de durere insuportabilă și, pentru ca durerea să nu-i cuprindă întreg organismul, Ella trebuie să fie permanent în mișcare.
Uneori, crizele sunt atât de puternice, încât fetița nici nu se poate ridica singură. În prezent, Ella are dureri cumplite de glezne, încât nici nu se poate ridica singură din pat și are nevoie de un scaun cu rotile pentru a se deplasa.
"Durerea poate apărea oricând, din cauza unei lovituri sau chiar din cauza stresului. De-a lungul timpului, s-a localizat în diferite zone ale organismului: șolduri, umeri, genunchi, iar acum îi afectează gleznele. Crizele de durere pot dura de la câteva zile la câteva luni, iar singura modalitate de împiedica durerea să-i cuprindă tot corpul este să se afle permanent în mișcare. Și nici măcar nu o pot îmbrățișa, orice atingere înrătăuțind și mai mult senzația", povestește mama fetiței.
Primele simptome ale bolii au apărut când Ella avea șapte ani, ea trezându-se într-o noapte deoarece nu-și mai putea mișca mâna dreaptă. Inițial, medicii au crezut că este o fractură, apoi că ar fi o durere provocată de creștere și i-au recomandat fizioterapie.
Iar când tratamentul nu a dat randamentul scontat, Ella a fost diagnosticată cu artrită idiopatică juvenilă și, abia apoi, un medic specialist a realizat că fetița suferă de acest sindrom rar, denumit CRPS.
Momentan, nu există un tratament adecvat pentru această afecțiune, singura modalitate de a ține durerile sub control fiind calmantele și fizioterapia.
"Este o boală neurologică care afectează terminațiile nervoase și semnalele transmise către creier, provocând