Medicii germani au observat o creştere a numărului contracţiilor cardiace (sistole) în cazul tinerilor adulţi fără probleme de sănătate, care au consumat băuturi energizante.
La Universitatea din Bonn, doctorul Jonas Dorner şi colegii lui au procedat la examinarea imagistică prin rezonanţă magnetică (IRM) a 18 persoane cu vârsta medie de 27,5 ani, în două rânduri: primul IRM, înainte de fi băut energizante conţinând taurină (400 mg la 100 ml) şi cafeină (32 mg/100 ml); al doilea IRM, efectuat după o oră de la consumul acestei băuturi.
Analizarea completă a IRM a pus în evidenţă o modificare a funcţiei cardiace. Mai precis, funcţia sistolică a ventriculului stâng, cum ar spune specialiştii. Rolul ventriculului stâng este de a primi sângele încărcat cu oxigen. Ventriculul stâng pompează sângele în principala arteră a organismului, aorta.
Evident, importante sunt consecinţele în cazul persoanelor carea consumă periodic băuturi energizante. Pentru a face inventarul acestor consecinţe pe termen lung sunt necesare alte studii. De asemenea, studiile sunt necesare pentru a stabili consecinţele în cazul sportivilor, explică doctorul Jonas Dorner. Până atunci, specialistul german recomandă pacienţilor suferinzi de aritmii şi copiilor să renunţe la acest tip de băuturi.
În Franţa, băuturile energizante sunt deja în vizorul Agenţiei Naţionale pentru Securitatea Sanitară a Alimentaţiei, Mediului şi Muncii (ANSES). Taurina este sub o strictă atenţie şi în alte ţări din UE. La noi, mulţi medici avertizează că, în cazul unor persoane cu suferinţe cardiace, consumul frecvent de ”energizante” sporeşte riscul de stop cardiac. Iar acest risc devine exploziv atunci când aceste băuturi sunt asociate cu efort fizic (sport , dans) şi consumul de alcool.
Trebuie să ştim că taurina este un aminoacid care se găseşte, în mod natural, în peşte, carne, laptel