Pentru multe familii din Constanţa, adopţia unui copil din centrele de plasament, în perioada sărbătorilor de iarnă, a devenit o obişnuinţă. Aşa se va întâmpla şi acum, când câteva sute vor petrece Crăciunul într-o locuinţă normală. Să oferi o bucurile de Crăciun unui copil, să-i arăţi ce înseamnă dragostea unei familii, este o armă cu două tăişuri. Reveniţi în centru, aceştia pot suferi perioade de depresie. Specialiştii atrag atenţia însă că aceştia au nevoie de consiliere psihologică înainte şi după şi le spun părinţilor de ocazie să nu îi abandoneze pentru restul anului.
”Nu-i oferiţi o bucurie doar de Crăciun”
Pentru a preîntâmpina aceste probleme, s-au luată două măsuri. Pe de o parte, fiecare copil este consiliat de un psiholog, înainte de adopţia temporară. I se explică faptul că va pleca pentru o perioadă determinată şi că va trebui să se întoarcă. Se discută cu ei şi la revenire. ”Am desfăşurat această activitate cu ajutorul psihologilor din centru. Ei ştiau că se vor reîntoarce aici, că aceştia vor deveni prietenii lor şi că se vor reîntoarce să îi ia dacă îşi fac temele, dacă respectă un regulament, dacă se comportă frumos”, spune Rozana Onea.
Pe de altă parte, toţi cei care au venit să ia aceşti copii au fost încurajaţi să facă din gestul lor o constantă. Au existat cazuri în care familiile i-au îndrăgit într-atât încât şi-au asumat întreaga responsabilitate pentru ei şi i-au adoptat, astfel că acum ei cresc alături de copiii naturali ai familiei. În alte cazuri, familiile au legat o prietenie strânsă cu cei mici, îi iau cu ei în vacanţe sau le plătesc anumite cursuri, în funcţie de aptitudinile pe care le au, cum ar fi cursuri la şcoli de dans, la şcoli sportive sau la diverse cercuri de artă. ”Intenţia campaniei nu a fost de a aduce o bucurie familiilor cae doreau să facă un bine în perioada aceasta. Este o condiţie nescrisă în nici