În sezonul rece ne simţim mai obosiţi, iar faptul că se întunecă mai devreme nu ne este de niciun ajutor. În plus, virozele şi depresiile sunt mult mai frecvente iarna pentru că, deseori, imunitatea organismului este mai scăzută. Specialiştii ne sfătuiesc ce să mâncăm pentru a ieşi cu bine din iarnă.
Dieta ideală, care ne menţine echilibrul în organism, trebuie să conţină 55% carbohidraţi, 15% proteine şi 30% grăsimi. "Trebuie să fiţi atenţi la grăsimile pe care le consumaţi. Nu este obligatoriu să consumaţi carne grasă. Peştele şi unele vegetale sunt ideale pentru că sunt bogate în grăsimi nesaturate esenţiale - Omega 3 şi Omega 6 - care, din păcate, pot fi luate doar din alimentaţie pentru că organismul nostru nu le produce", explică dr. Lurenţiu Luca, directorul Clinicii PULS.
Care sunt mâncărurile nocive
"Grăsimile saturate sunt cele care ne afectează sănătatea pentru că ele cresc nivelul colesterolului din sânge. De aceea, trebuie să consumaţi cu moderaţie smântână, unt, carne grasă şi slănină. Şi alimentele de tip fast-food, dulciurile şi produsele de patiserie trebuie ocolite pentru că şi ele conţin grăsimi saturate", recomandă dr. Luca.
Dieta idelă
Pentru o alimentaţie echilibrată trebuie să consumaţi atât carbohidraţi, cât şi proteine, vitamine şi minerale. "Dintre legume, mazărea, cartofii, fasolea şi lintea sunt cele mai importante surse de substanţe nutritive pentru organism. De asemenea, o dietă echilibrată trebuie să includă şi fructe, cele mai bune, din punct de vedere nutriţional, fiind merele, perele, şi strugurii. Ideal ar fi să consumaţi zilnic şi cantităţi mici de nuci, seminţe de floarea-soarelui şi alune, iar la micul dejun, cereale integrale, în special ovăz sau orz".
Hidratarea, sursă de energie
Pentru a avea un organism bine hidratat, nu trebuie neapărat