Rezolvarea problemelor legate de programul nuclear iranian ar trebui să conducă la o regândire a conceptului de apărare antirachetă în Europa, a declarat miercuri ministrul rus de externe Serghei Lavrov, în fața membrilor Consiliului Federației (camera superioară a parlamentului federal rus), informează RIA Novosti și Itar-Tass, citate de Agerpres.
'Pornim de la faptul că închiderea problemelor legate de programul nuclear iranian ar trebui să conducă la o regândire a conceptului de sistem de apărare antirachetă al SUA în Europa, deoarece, în esență, odată cu rezolvarea problemei nucleare iraniene va dispărea și motivul la care s-a recurs pentru a justifica necesitatea dezvoltării unui sistem antirachetă european', a subliniat șeful diplomației ruse. El le-a prezentat senatorilor ruși un raport despre 'problemele actuale de politică externă' ale Rusiei.
Declarația ministrului rus de externe intervine în contextul informațiilor potrivit cărora Rusia a desfășurate baterii operațional-tactice Iskander-M în regiunea Kaliningrad, precum și de-a lungul frontierei cu Estonia, Letonia și Lituania. Sâmbătă, prestigioasa publicație germană Bild informa, referindu-se la imagini din satelit, despre instalarea a unui 'număr din două cifre' de astfel de rachete, în replică la instalarea sistemul de apărare antirachetă american în Europa.
'În caz de modernizare, acest sistem ar putea afecta într-o anumită măsură potențialul nostru nuclear și atunci ar putea fi luată o decizie politică cu privire la instalarea de rachete Iskander în regiunea Kaliningrad', reia agenția de presă menționată o declarație a fostului șef al Statului Major, generalul Nikolai Makarov.
Rusia și NATO au convenit să coopereze în cadrul proiectului european antirachetă la summitul lor de la Lisabona în 2012, însă discuțiile s-au blocat de atunci. Moscova a solicitat SUA garanții în