Eroii bihoreni ai Gulagului românesc au fost sărbătoriţi într-un cadru festiv, prilej cu care cele două asociaţii bihorene care şi-au propus conservarea memoriei celor care au luptat pentru apărarea valorilor democraţiei din România în perioada 1945-1989, le-au înmânat acestora diplome pentru atitudinea curajoasă şi exemplul oferit. În cadrul aceluiaşi eveniment, a fost lansat, post mortem, volumului de poezii „Amintiri de groază din Infernul pământean – Posibil scenariu de film – 1951-1952”, autor Petru Şereș, fost deţinut politic din Oradea.
Sala Mare a Primăriei Oradea a fost miercuri, 18 decembrie, gazda premierii bihorenilor care au cunoscut, în perioada comunist, ororile Gulagului românesc, un eveniment desfăşurat în premieră la Oradea. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia „Cei 40 de Mucenici” şi Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România – Filiala Bihor. Momentul a fost legat de faptul că pe 21 decembrie se serbează Ziua Memoriei Victimelor Comunismului în România, acest eveniment fiind dedicat martirilor acestui neam care s-au jertfit pentru idealurile de libertate şi democraţie în perioada regimului totalitar din ţara noastră.
Moderatorul simpozionului a fost Lucian Silaghi, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România – Filiala Bihor, care a reamintit obligaţia de a marca acest moment şi de a ne aminti de cei care au înfruntat regimul comunist. Acţiunea de ieri s-a bucurat de sprijinul viceprimarului Ovidiu Mureşan, care a amintit că acest eveniment este un act reparatoriu al comunităţii locale, faţă de cei care au înţeles să lupte pentru idelaurile noatre, ale tuturo.
Claudia Timofte, şefa Cancelariei Prefectului Judeţului Bihor le-a povestit celor prezeţi în sală de cumplitele momente trăite de familia sa, după ce bunicul ei a fost arestat.
a precizat Claudia Timofte.
Printre invitaţi s-a aflat şi depu