Stafidele sunt fructele unor varietăţi de struguri fără seminţe, cultivaţi de-a lungul ţărmului Mării Mediterane. Aceste „boabe" exotice îşi păstrează calităţile terapeutice şi după procesul de deshidratare.
Cu un conţinut sărac în substanţe azotate, dar bogat în vitamine (A, B şi C), în hidraţi de carbon şi în minerale (calciu, magneziu, potasiu, iod, fier), stafidele sunt foarte hrănitoare.
Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, apreciază că aceste fructe energizante sunt benefice în diferite afecţiuni: pulmonare, renale şi în astenii (efectele unui consum de câte 50 g pe zi sunt vizibile după şase-şapte zile de tratament).
De asemenea, aceste fructe tonice contribuie la păstrarea acuităţii vizuale, până la vârste înaintate. Totodată, stafidele brune sunt mult mai bogate în nutrienţi, de aceea sunt indicate în terapiile de revigorare a organismului.
De ce este bine să consumăm stafide:
Reduc riscul apariţiei bolilor cardiovasculare
Stafidele sunt fructe energizante, datorită fructozei pe care o conţin; în acelaşi timp, consumul frecvent de stafide combate oboseala, previne depresia, reducând riscul apariţei bolilor cardiovasculare. Fiind un tonic general al organismului, nutriţioniştii recomandă consumul de stafide ( minimum 50 gr pe zi) copiilor, studenţilor în perioada examenelor, vârstnicilor şi tuturor persoanelor care depun un efort susţinut-fizic şi intelectual.
Conţin fibre şi combat constipaţia
Fibrele conţinute de aceste fructe uscate contribuie la reducerea colesterolului rău, îmbunătăţesc funcţia intestinelor şi tratează constipaţia. În cazul persoanelor constipate, stafidele sunt de mare ajutor, deoarece uşurează digestia. "Porţia" de stafide trebuie să se consume dimineaţa, pe stomacul gol. (Însă, fructele acestea uscate- doar un pumn-, trebuie lăsate să se macereze