Invitat joi seara la emisiunea Ora de Business a lui Moise Guran, de la TVR 1, Ministrul Educaţiei, Remus Priscopie, a vorbit despre posibilitatea de a regândi programa de la liceu, astfel încât să se aloce un timp mai mare orelor. Spre exemplu, în loc de o oră de istorie timp de patru ani, poate că este mai bine ca elevii să facă două ore de istorie pe săptămână în doi ani, a exemplificat ministrul.
Pricopie a mai vorbit despre posibilitatea ca mediile din generală să conteze şi mai puţin la admiterea de la liceu. Dacă anul acestea, ele vor avea o pondere de 25%, faţă de 50% de până acum, în viitor, ele s-ar putea să conteze şi mai puţin, cu o pondere de 15-20%.
Ministrul Educaţiei a revenit asupra orelor de sport de la şcoală şi a menţionat că toate clasele vor avea cel puţin două ore de sport de la anul (2014-2015), excepţie putând să facă elevii din clasa a XII-a. În rest, copii din ciclul primar, cei din clasa a IX-a şi a V-a s-ar putea să aibă patru ore de educaţie fizică pe săptămână.
Moise Guran: Cum aţi pune dvs. ţara noastră pe hârtie în următorii 20 de ani?
Remus Pricopie: „Una dintre problemele de azi este că încercăm, să educăm copiii pentru o societate de peste 20 de ani, ceea ce este greu să ne imaginăm fiindcă viteza transformărilor este în creştere, Din păcate acum 20 de ani nu prea ne-am gândit la următorii 20 de ani.”
De ce involuează educaţia în România?
„Analizăm inclusiv involuţia educaţiei din România. Cea mai gravă problemă este că acum 20 de ani aveam 98% din cetăţeni alfabetizaţi, iar analfabeţii erau în principal persoane în vârstă, în timp ce azi avem 94% alfabetizaţi, însă acum majoritatea analfabeţilor sunt tineri. (...) Eu vreau să privesc PISA un pic diferit. Am semnat hotărârea de guvern prin care România să participe la PISA şi în 2015. România în momentul de faţă a crescut, iar ca rat