Una dintre cele mai importante tradiții care se ține înaintea Crăciunului, mai precis în 20 decembrie, este Ignatul sau tăierea porcului. Alaiul sărbătorilor de iarnă, care se întinde pe parcursul a trei săptămâni, începe în 20 decembrie cu Sărbătoarea Ignatului. În religia creștin-ortodoxă este prăznuit, în această zi, Sfântul Mucenic Ignatie Teoforu, urmaș al apostolilor, patriarh al Bisericii Antiohiei și ucenic al Sfântului Evanghelist Ioan. Sacrificarea porcului se face după un adevărat ritual care este ţinut cu sfinţenie de fiecare familie şi care diferă de la o zonă la alta. Se spune că cel mai bine este ca animalul să fie tăiat la beregată, pentru ca să se scurgă sângele. După sacrificare, urmează pârlirea şi tranşarea godacului, operaţiune stropită din belşug cu ţuică fiartă şi vin fiert.
La final, după ce gospodarul a terminat treaba, are loc ceea ce se numeşte pomana porcului. Toţi cei care au dat o mână de ajutor sunt poftiţi la masă, la o tochitură cu mămăliguţă fierbinte, de asemenea stropită din belşug cu vin şi ţuică. „Porcul se tranșează în aşa fel încât gospodinele să poată după aceea să facă diverse preparate din el. Eu din câte știu nu se aruncă nimic de la porc, totul e folosit cu foarte mare chibzuinţă“, ne-a spus Sorin Pantelimon din Jitia.
Una dintre cele mai importante tradiții care se ține înaintea Crăciunului, mai precis în 20 decembrie, este Ignatul sau tăierea porcului. Alaiul sărbătorilor de iarnă, care se întinde pe parcursul a trei săptămâni, începe în 20 decembrie cu Sărbătoarea Ignatului. În religia creștin-ortodoxă este prăznuit, în această zi, Sfântul Mucenic Ignatie Teoforu, urmaș al apostolilor, patriarh al Bisericii Antiohiei și ucenic al Sfântului Evanghelist Ioan. Sacrificarea porcului se face după un adevărat ritual care este ţinut cu sfinţenie de fiecare familie şi care diferă de l