Uzina Electrică ar putea deveni istorie dacă municipalitatea va opta pentru cea de-a doua soluţie propusă în raportul tehnico-economic privind analiza de oportunitate asupra soluţiei de încălzire şi preparare apă caldă pentru unităţile şcolare şi instituţii racordate la sistemul de termoficare din Zalău. O decizie în această privinţă ar urma să fiu luată în şedinţa din ianuarie 2014 a Consiliului Local Zalău.
Documentul amintit a fost elaborat la iniţiativa Primăriei şi a Consiliul Local Zalău, acţionar principal al societăţii de termoficare, în vederea luării unei decizii cu privire la soarta Uzinei. Cele două soluţii propuse se referă la dezvoltarea sistemului centralizat, respectiv la achiziţionare de centrale termice pentru fiecare dintre instituţiile publice racordate la sistemul centralizat.
„Distribuţia amplasamentului unităţilor de învăţământ în raport cu sursa centralizată de agent termic
face ca poziţia acesteia să fie excentrică, astfel încât cheltuielile de transport să fie foarte mari. În plus, capacităţile de producţie şi nivelul tehnic şi tehnologic al instalaţiilor din cadrul Uzinei Electrice nu permit o funcţionare în condiţii de rentabilitate în situatia descrisă mai sus. În aceste condiţii, costurile de producere a energiei termice în cadrul acestui sistem sunt foarte mari în raport cu alte soluţii tehnice şi tehnologice, iar în plus, lipsa de flexibilitate a sistemului consumator-producător conduce la randamente de exploatare foarte reduse, ceea ce face ca energia consumată să fie mult mai mare decât energia efectiv necesară”, se arată în raport.
Dezvoltarea sistemului centralizat, peste 6 milioane de euro
Calculele estimative realizate de către consultantul municipalităţii, Adrian George Pocola, arată că pentru realizarea unei centrale de cogenerare în cadrul societăţii ar fi nevoie de 2,6 milioane de euro, sumă l