Mierea „made in Moldova“ este tot mai căutată în UE şi le aduce profituri frumoase apicultorilor. Totuşi, ei se plâng că fac teste de laborator peste hotare şi nu pot exporta alte produse apicole: propolis, polen sau faguri.
Din anul 2010, când am reluat exporturile în UE, tot mai multă miere moldovenească ajunge pe mesele europenilor. Dacă în 2011 am exportat 180 de tone, în 2012 livrările s-au majorat de trei ori şi au ajuns la 555 de tone, faţă de 147 de tone în ţările CSI. Pentru că 2013 a fost un an apicol bun, producătorii susţin că vânzările în afară s-ar putea chiar dubla. „Pe piaţa europeană, mierea noastră este competitivă, atât după calitate, cât şi preţ“, spune Vitalie Popa (33 de ani) din comuna Grătieşti, care face parte din a treia generaţie de apicultori. În acest an, cele peste 400 de familii de albine de care are grijă au produs aproximativ 18 tone de miere. A vândut 30% în ţară, iar restul – în Rusia, Japonia şi statele UE.
DUC CU TONELE ÎN ITALIA ŞI GERMANIA
„Împreună cu alţi şapte-opt apicultori, am exportat în acest an 20 de tone de miere în UE. În anul care vine, cantitatea va fi mai mare. Deja am un contract în Italia, potrivit căruia, ar urma să livrez până la 100 de tone, dar să vedem şi cum va fi recolta“, susţine antreprenorul.
Sergiu Bâzdâga, directorul companiei Bienenhaus din Chişinău, afirmă că, odată ce corespunde normelor europene, mierea moldovenească este la mare căutare în Germania. „Aici, abia vindem 500 de kilograme, aproape totul merge peste hotare. În acest an, am exportat aproximativ 100 de tone. Depindem, însă, de vreme. În unii ani putem să avem multă miere, în alţii – aproape deloc“, precizează omul de afaceri. O trimite în butoaie, iar preţul angro este de aproximativ 3 euro pentru un kilogram de miere polifloră, faţă de 17-25 de lei, cu cât se vinde în ţară.
Potrivit preşedintelui Asociaţiei